Social juridik
Tvångsvård
Tvångsvård är en mycket ingripande åtgärd som innebär att en person vårdas mot sin vilja eller oberoende av samtycke. Tvångsvård kan bland annat beslutas enligt lagen om vård av unga (LVU), lagen om vård av missbrukare (LVM) och lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT).
LVU
Ett barn får beredas vård med stöd av LVU på grund av brister i hemförhållandena eller på grund av sitt eget beteende, om det finns en påtaglig risk för barnets hälsa och utveckling. Därutöver krävs att nödvändig vård inte kan ges på frivillig väg. Huvudregeln är att vården ska upphöra så fort vårdbehovet inte längre finns. Som längst kan vården pågå till dess den unge fyller 21 år. En vårdnadshavare, eller ett barn som är över 15 år, kan under pågående vårdtid begära att vården ska upphöra.
LVM
Tvångsvård enligt LVM får ske om någon till följd av ett pågående missbruk är i behov av vård för att komma ifrån sitt missbruk och att den nödvändiga vården inte kan ge spå frivillig väg. För att det ska bli fråga om tvångsvård krävs även att personen till följd av sitt missbruk utsätter sin fysiska eller psykiska hälsa för allvarlig fara, löper en uppenbar risk att förstöra sitt liv eller kan befaras komma att allvarligt skada sig själv eller någon närstående. Vård enligt LVM innebär i många fall att den berörda personen placeras på ett behandlingshem under en period.
LPT
För att en person ska kunna vårdas enligt LPT måste tre kriterier vara uppfyllda. Personen måste lida av en allvarlig psykisk störning, vårdbehovet måste vara oundgängligt alternativt att särskilda villkor behöver iakttas för att kunna ges nödvändig psykiatrisk vård och vården ska inte kunna ges på frivillig väg.
Om du blir föremål för vård enligt LVU, LVM eller LPT har du rätt till ett offentligt biträde som hjälper dig tillvarata din rätt. Även du som vårdnadshavare har rätt till ett offentligt biträde om ditt barn blir föremål för vård enligt LVU. Du har rätt att lämna önskemål om vem domstolen ska förordna som offentligt biträde för dig. Du kan även själv kontakta oss om du vill ha hjälp med att få ett beslut att upphöra eller önskar oss som ditt biträde. Vi har god erfarenhet av dessa ärenden och tar alltid stor hänsyn till din rätt till självbestämmande och integritet.
Assistansersättning och insatser enligt LSS
Vill du läsa mer om assistansersättning? Klicka på länken för att ta dig vidare.