Familjerätt
När familjemedlemmar inte kommer överens kan olika typer av konflikter uppstå. Inom ramen för familjerätt hänger ofta flera frågor samman, som frågor inom arv och bodelning. Familjerätt berör även frågor om makars eller sambos egendom, äktenskap och vårdnadstvist mellan föräldrar och barn. Här berörs även regler om testamente och framtidsfullmakt.
De flesta av oss behöver någon gång i livet anlita en advokat inom familjerätt. Kanske ska du bli sambo och behöver upprätta avtal avseende den gemensamma bostaden. Eller kanske är du på väg att genomgå en separation och funderar på hur barnen ska bo efter separationen? Genom hela livet stöter man på situationer där man kan behöva lite hjälp på vägen. Då kan det vara bra att vända sig till en advokat med familjerätt som specialitet för att lösa det hela på juridisk väg.
Advokat inom familjerätt
Frågor som rör familjen är känsliga och ofta väldigt betydelsefullt för de personer som är inblandade. Därför är det viktigt att ha en professionell jurist vid din sida när det krävs juridisk hjälp. Det kan vara allt ifrån att lösa vårdnadstvister inom ramen för familjerätt till att lösa underhållsbidrag.
Är du i behov av advokat inom familjerätt i Borås eller Göteborg? På Prima Advokatbyrå biträder vi dig från rådgivning till upprättad och bevittnad handling. Kontakta oss gärna om du vill veta mer eller har frågor inom rättsområdet familjerätt.
Familjerättsliga frågor
Du kan vända dig till oss för att få rådgivning i flera olika frågor som rör familjerätt, som exempelvis vårdnads-, boendes-, eller umgängesfrågor. Vi hjälper dig att hitta långsiktiga lösningar som passar bäst för dig och din familj.
Testamente
Genom ett testamente kan du innan din bortgång bestämma hur dina tillgångar ska fördelas, utan hänsyn till den legala arvsordningen. Den enda begränsningen som finns är bröstarvinges rätt till sin laglott. Man kan testamentera på två sätt, antingen genom legat där ett legat avser en viss sak eller ett visst belopp som då kallas penninglegat. Det andra sättet att testamentera är genom ett universellt förordnande som i motsats till legat inte avser en speciell sak utan en mer ospecificerad del. Du kan antingen upprätta ett eget testamente eller ett testamente tillsammans med din partner eller annan, ett så kallat inbördes testamente. Ett testamente ska upprättas skriftligen och bevittnas av två vittnen.
Äktenskapsförord
Ett äktenskapsförord är ett avtal som kan ingås mellan makar eller blivande makar. Genom ett äktenskapsförord kan ni bestämma om er egendom ska utgöra giftorättsgods eller om den ska vara enskild. Ett äktenskapsförord ska upprättas skriftligen, undertecknas av båda makarna samt registreras för att vara giltigt.
Samboavtal
Sambor är två personer som lever tillsammans i ett parförhållande, har ett gemensamt hushåll och bor tillsammans under äktenskapsliknande förhållande. Det finns således många likheter med att vara gifta men den juridiska skillnaden är desto större. Det som räknas som samboegendom är parternas gemensamma bostad och bohag som förvärvats för gemensamt bruk. Enligt sambolagen ska tillgångarna fördelas lika vid en separation genom bodelning. Genom ett samboavtal kan parterna reglera hur sambolagens regler ska gälla för
Gåvobrev
Ett gåvobrev är en juridisk handling där det framgår vad som givits bort, från vem och till vem. Ett gåvobrev är inget krav när du vill skänka bort lös egendom men det kan vara en fördel. Genom ett gåvobrev kan man förhindra framtida konflikter och förebygga oklarheter kring äganderätten av egendomen. Vill du skänka bort fast egendom, exempelvis en fastighet måste gåvan göras skriftligt genom ett gåvobrev. Gåvobrevet måste uppfylla vissa krav för att anses giltigt.
Framtidsfullmakt
Framtidsfullmakt är en förhållandevis ny handling som ger dig en möjlighet att välja vem eller vilka som ska ansvara för dina ekonomiska och personliga intressen för det fall du blir sjuk eller inte längre kan fatta egna beslut. Tidigare har staten gått in och förordnat en god man eller förvaltare till en person som inte själv kan ta hand om sina ekonomiska eller personliga intressen. Den person som då förordnas är en för dig okänd person eller i bästa fall en god man som du känner. Genom en framtidsfullmakt kan du istället ge det uppdraget till en närstående som du litar på och känner dig trygg med. En framtidsfullmakt ska uppfylla olika formkrav för att vara giltig.
Vårdnadstvist
Huvudregeln kring en vårdnadstvist är att en gemensam vårdnad är det bästa för barnet. Trots detta är det inte alltid det som fungerar i praktiken. Om både parter motsätter detta behöver rätten fatta ett beslut kring vårdnadstvisten. Som första steg är det bra om man tar hjälp av en tjänsteman som kan föra ett samarbetssamtal för att nå en samförståndslösning. Skulle det visa sig att detta inte hjälper kan man lämna in en stämningsansökan till tingsrätten som i sin tur prövar frågor gällande boende, umgänge och vårdnad. Rätten utför en bedömning och beslutar sedan om vårdnaden bör vara gemensam eller om en av parterna ska få enskild vård.
den gemensamma egendomen eller om man vill avtala bort sambolagens regler. Inom ramen för ett samboavtal går det inte att reglera hur övrig egendom som inte är samboegendom ska fördelas mellan parterna. Vill ni göra det kan ett testamente vara ett bra komplement. Ett samboavtal ska vara skriftligt och undertecknat av båda parter. Det ska även upprätthålla en tydlighet och följa avtalsrättsliga regler men behöver inte registreras.