Samägande: när två eller fler äger något tillsammans
Samägande uppstår när två eller fler personer äger egendom tillsammans. Det kan exempelvis vara en sommarstuga, en bil eller en båt.
Frågor om samägande regleras i samäganderättslagen, om inget annat har avtalats. I lagen framgår bland annat att alla beslut om egendomen ska tas gemensamt av alla delägare, dvs alla måste vara eniga för att få fatta ett beslut. Enda gången ett beslut inte behöver tas gemensamt är om det är fråga om akuta åtgärder som inte kan skjutas upp.
Andra viktiga regler i samäganderättslagen som man bör ha koll på är de regler som gäller då en delägare vill sälja egendomen medan de andra delägarna vill ha den kvar. Det här är en situation som inte är helt ovanlig vid samägande och som kan leda till osämja mellan delägarna. I den här situationen kan en delägare själv begära att få egendomen såld på offentlig auktion genom att skicka in en ansökan om det till tingsrätten. Om de andra delägarna inte kan visa att det föreligger synnerliga skäl mot en försäljning kan de inte förhindra att egendomen säljs. Om egendomen ska säljas på offentlig auktion utser rätten en god man som sköter försäljningen och som fördelar vinsten mellan delägarna.
För att förhindra framtida tvister i sitt samägande kan man upprätta ett samägandeavtal. I samägandeavtalet kan delägarna avtala om rättigheter samt skyldigheter gentemot varandra. De kan välja att avtala bort samäganderättslagens bestämmelser, exempelvis kan de avtala om att vissa beslut inte behöver tas gemensamt, eller att egendomen inte ska kunna säljas på offentlig auktion.
Ett samägandeavtal kan vara bra att skriva även om man har skrivit ett äktenskapsförord eller ett samboavtal. Äktenskapsförord och samboavtal reglerar vem som får vad vid en separation eller ett dödsfall medan samägandeavtalet reglerar mer praktiska frågor under tiden för samägandet.
Läs mer inom advokat familjerätt Borås och familjerätt Göteborg