Svensk Migrationsrätt
Utförlig och gratis information om olika typer av uppehållstillstånd i Sverige.
www.migrationsverket.se
Uppehållstillstånd p.g.a. anknytning till familjemedlem
Vad innebär försörjningskravet vid anhöriginvandring?
Försörjningskravet innebär att du som bor i Sverige (anknytningspersonen) måste kunna försörja dig själv, övriga personer i hushållet och de familjemedlemmar som ansöker om uppehållstillstånd. Dessutom måste du ha en bostad av tillräcklig storlek och standard för er att bo i.
Det finns några undantag från försörjningskravet, t.ex. om du är under 18 år och någon ansöker om uppehållstillstånd för att bo med dig eller om du är svensk medborgare och ni är gifta/sambo och förhållandet är väletablerat (ni har till exempel bott tillsammans en längre tid).
https://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Flytta-till-nagon-i-Sverige/Gift-registrerad-partner-eller-sambo/For-dig-som-ar-anhorig-i-Sverige.html
Kan jag ge in en ansökan om uppehållstillstånd på grund av anknytning inifrån Sverige?
Huvudregeln är att du som vill bo med någon i Sverige, ska ansöka om och beviljas uppehållstillstånd från ditt hemland eller annat land där du har tillstånd att bo. Endast i undantagsfall kan du få uppehållstillstånd utan att behöva lämna Sverige. Det kan gälla dig som redan har ett annat uppehållstillstånd eller om du har eller väntar barn i Sverige.
https://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Flytta-till-nagon-i-Sverige/Gift-registrerad-partner-eller-sambo/Du-som-redan-ar-i-Sverige.html
Jag och anknytningspersonen bor tillsammans utomlands, kan jag ge in ansökan om uppehållstillstånd innan anknytningspersonen har flyttat tillbaka till Sverige?
Du kan ge in en ansökan innan anknytningspersonen har flyttat tillbaka i Sverige. Anknytningspersonen måste dock kunna visa att hen har för avsikt att flytta till Sverige inom en snar framtid. Generellt ska anknytningspersonen kunna visa att denne planerar att flytta till Sverige inom några månader. Planerna på att flytta till Sverige kan styrkas genom t.ex. ett bostadskontrakt eller anställningsavtal.
Kan jag besöka Sverige medan jag väntar på Migrationsverkets beslut?
Huvudregeln är att du ska ha beviljats uppehållstillstånd innan inresa i Sverige. Du kan dock ansöka om ett tillfälligt visum för att besöka någon som bor i Sverige under tiden du väntar på beslut. Om du kommer från ett land där du inte behöver visum för att besöka Sverige kan du vistas i Sverige i 90 dagar under en 180 dagarsperiod, även under tiden du väntar på ett beslut. Du bör meddela Migrationsverket om din tillfälliga vistelse i Sverige.
Jag anser att mitt beslut har dröjt allt för länge, vad kan jag göra?
Migrationsverket beviljar inte förtur i ärenden. Du kan dock ge in en skriftlig begäran om att Migrationsverket ska avgöra ditt ärende. En förutsättning för att kunna ge in en sådan begäran är att det har gått minst sex månader sedan du gav in din ansökan. Migrationsverket kommer inom fyra veckor antingen avgöra ditt ärende eller avslå din begäran. Du kan endast ge in begäran om att ärendet ska avgöras vid ett tillfälle under handläggningstiden. Använd blanketten nedan om du vill begära att ditt ärende ska avgöras: https://www.migrationsverket.se/download/18.1ef19f6e163f45d340aa51/1583310884569/270011%20Beg%C3%A4ran%20om%20att%20avg%C3%B6ra%20%C3%A4rende_sv.pdf
Arbetstillstånd
Är det tillåtet att byta yrke eller arbetsgivare utan att meddela Migrationsverket?
Under de första 24 månaderna är arbetstillståndet kopplat till en viss arbetsgivare och ett visst yrke. För det fall du under den tiden önskar byta arbetsgivare, får nya arbetsuppgifter eller nya arbetsvillkor måste du ansöka om ett nytt arbetstillstånd.
Efter 24 månader, när du har beviljats förlängning på ditt arbetstillstånd, kan du byta arbetsgivare utan att lämna in en ny ansökan så länge du arbetar inom samma yrke. Om ditt nya arbete innebär att du byter yrke måste du lämna in en ny ansökan.
Vad innebär spårbyte för asylsökande?
Om du har fått avslag på din asylansökan, men arbetar i Sverige kan du under vissa förutsättningar ansöka om arbetstillstånd, utan att behöva lämna Sverige. Anställningen måste ha påbörjats under tiden du var asylsökande och du ska ha arbetat under de senaste fyra månaderna. Vidare ska du ha ett anställningserbjudande för minst 12 månader framåt. Även övriga krav för arbetstillstånd, såsom lönevillkor och försäkringar, ska vara uppfyllda. Din ansökan om arbetstillstånd ska ha inkommit till Migrationsverken senast 14 dagar efter att ditt utvisningsbeslut vann laga kraft.