Vad är en framtidsfullmakt?
En framtidsfullmakt är en bra lösning för personer som är rädda att de senare i livet inte kommer kunna hantera sina personliga och ekonomiska angelägenheter. Genom en framtidsfullmakt kan denna person anförtro detta ansvaret till någon hen litar på.
Exempel:
Lena, 70 har diagnostiserats med Alzheimer. Idag klarar hon av att leva själv och sköta sitt hem och ekonomi men förfärar att detta kommer bli allt svårare i takt med sjukdomen. Lena kontaktar därför en advokatbyrå som hjälper henne utforma en framtidsfullmakt. Då blir Lena en fullmaktsgivare. I framtidsfullmakten anges att Lenas dotter Lovisa ges rätt att vidta vissa åtgärder som krävs på Lenas vägnar.
Den person som får ansvaret genom en framtidsfullmakt erhåller ingen betalning för detta arbetet men har rätt att ersättas för utlägg personen gör i fullmaktsgivarens intresse.
Om en person senare i livet får psykiska funktionsnedsättningar och inte längre anses kapabel att fatta självständiga beslut kommer en god man eller förvaltare att utses. Genom framtidsfullmakt kan istället en familjemedlem eller annan nära anhörig ta över detta ansvaret. Detta kan upplevas tryggare eftersom en god man eller förvaltare ofta är en främmande person till den behövande.
Framtidsfullmakten blir först aktualiserad när fullmaktsgivaren (Lena i exemplet ovan) inte längre har förmåga att ta hand om de angelägenheter som fullmakten avser på grund av sjukdom, psykisk sjukdom, försvagat hälsotillstånd eller liknande varaktigt tillstånd.
Behöver du hjälp av en jurist inom arvsrätt? Hör av dig till oss på Advokatbyrå Prima om du vill ha hjälp att skriva en framtidsfullmakt och anpassa det efter era önskemål.